All aboard

Nu zic ca ar fi situatia noastra, dar cand vrei cel mai compact sistem AA integrat posibil, in caz ca trebuie sa inlocuiesti ceva gen SA-8:

Interesant e ca Israelul s-a cam codit sa introduca in dotare sistemul SPYDER, pozitionat traditional ca un produs de export. Asta pana acum. Cu cuvintele lor, via Jane’s:

The Israel Defense Forces (IDF) has confirmed that it has operationally deployed the Rafael SPYDER air-defence system during the war with Hamas and Lebanese group Hizbullah since October 2023.

“Prior to the war, the SPYDER system was not integrated due to the prioritisation of other interception means within the constraints of available resources,” the IDF Spokesperson’s Unit told Janes. “It was decided [during the war] to acquire the system in accordance with the urgent operational need, after an operational and professional analysis. The process of its integration was carried out in an orderly manner and with the approval of all relevant authorities.

Asadar, toate sistemele propuse in cadrul programului SHORAD/VSHORAD romanesc au acumulat experienta reala de lupta, cu o singura exceptie.

You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “All aboard”

  1. Marius-Eugen Fenchea says:

    Nu cred ca e o idee prea buna sa ai si radarul si lansatorul pe aceeasi platforma…da bine pe timp de pace dar pe timp de razboi cand te astepti sa fii si la primire este risc sa aii totall kill…adica si radar si lansator de rachete.
    Sper sa nu ne indreptam spre asa ceva.
    Prefer IRIS T-ul si layooutul acela sau NASAMS.

    • admin says:

      Depinde ce rol indeplineste lansatorul respectiv, daca e in principiu static/transportabil (la FA), atunci da, are sens sa fie pe platforme diferite. Daca e vorba sa fie mobil, sa insoteasca formatiile FT, atunci mobilitatea e principala calitate si are sens sa fie totul pe un camion. Architectura asta a fost adoptata de toti cei ce au cautat o solutie la o problema similara. NASAMS (norvegian), Crotale, Roland, ADATS, SA-17, SA-8, Tor, Pantsir, n-or fi toti nebuni.

  2. Marius-Eugen Fenchea says:

    https://www.kongsberg.com/kda/what-we-do/defence-and-security/integrated-air-and-missile-defence/nasams-air-defence-system/
    la care varianta deNASAMS te referi?
    Eu ma refeream la varianta cea mai comuna de NASAMS asa cum e si cea care opereaza in Ukraina.
    Crotale si restul de sisteme enumerate sunt mai vechi si cred ca atunci era mai greu cu implementarea data link-urilor.

    • admin says:

      Asta.

      Restul sistemelor (Crotale, Roland, ADATS, SA-8) sint contemporane cu sisteme similare distribuite (HAWK, SA-6) deci tehnologia nu era o problema, puteau sa le faca fie distribuite, fie all-in-one. Iar Tor si Pantsir sint sisteme noi, nu poti zice ca rusii le-au facut asa pentru ca nu ar putea sa le faca distribuite.

  3. Marius-Eugen Fenchea says:

    hai sa nu amestecam VSHORAD-urile cu sistemele cu raza mica si medie care sunt destinate combaterii tintelor aeriene.
    Da are esens sa ai ceva care sa se miste cu trupele repede si sa fie in pozite, pe de alta parte aici VSHORAD-urile sunt cele care de-obicei fac acest lucru. Crotale, ADATS. Tor, Pantsir, SA 8, la SA 17 Nuk treaba e mai complexa are un radar de conducere a focului din ce stiu pe vehiculul lansator dar nu are radarul de descoperire a tintelor pe acelasi vehicul, nu-i asa, poate gresesc.
    La Crotale NG acesta este un sistem practic in raza de actiune SHROAD/ VSHORAD dar care nu are elemente, efectori – rachete pentru raze mai mari de actiune si de aici vin limitarile sitemului.
    Da ar avea locul sau in o forta antiaeriana redutabila dar nu este in aceeasi clasa cu ceea ce este NASAMS, Spyder-ul, IRIS-T-ul etc.
    Stau si ma intreb de ce nu face nimeni un sistem bazat pe RAM-ul naval?
    Cred ca sistemul acela ar fi foarte bun pentru apararea puncteleor sensibile.

  4. Marius-Eugen Fenchea says:

    L-am avazut, l-am vazut si la ilie dar asta este derivatul nu mainstream-ul de la NASAMS de asta spun ca trebuie sa ne uitam cu grija la ce sisteme sunt cautate pe piata si ce sisteme s-au livrat Ukrainei de catre tarile din NATO.

Leave a Reply