Sa cante muzica

KPMG a publicat recent un studiu interesant intitulat “Romanian Defense Market – Opportunities and Challenges“, descarcabil colea.

romanian-defense-market

Unii malitiosi s-ar intreba probabil “Cu ce ocazie?“, avand in vedere ca nici unul din cei 4 “Consultanti” nu s-ar da jos din pat fara sa fie platit pentru asta deci intrebarea mai buna ar fi “Pentru cine e pusa muzica?“.
In nici un caz eu; eu condamn cu tarie asemenea opinii negative si vreau sa ofer doar feedback constructiv, cum se spune pa corporatie.

De exemplu, la capitolul Investitii Private, problema este identificata rapid:

according to the Defense Industry Law (no. 232/2016) “the privatization of economic operators is carried out while maintaining the state’s participation share at a minimum 50% of the share capital”

Romania’s 50% state ownership requirement in defense privatization is more restrictive than in many Western countries, which rely more on regulation and oversight rather than direct ownership. While this approach ensures strategic control, it also limits private investment and technological innovation, posing challenges to the modernization of Romania’s defense industry. Striking a balance between state control and private sector participation, as seen in countries like France or Poland, could enhance Romania’s defense capabilities and attract more investment.

Problema e reala insa ar fi fost benefic sa analizeze si situatia investitiile straine sau cu capital local in companii noi, nu numai privatizari ale unor fabrici existente. Acolo ce cusururi mai sint? Se aud decat greierii…

Ok, ne concentram doar pe privatizari, probabil sint foarte importante pentru scopul studiului….

La capitolul Povesti de Succes, avem mult loc de imbunatatiri: este data ca referinta povestea fabricii Airbus de la Brasov care ar fi trebuit sa produca elicoptere H215 (like, really?). Sau intrarea Rheinmetall la Medias si viitoarea fabrica de pulberi – acestea se pot dovedi povesti de succes in viitor dar parca n-am ajuns inca acolo, vorba brancardierului in drum spre morga.
Lockheed Martin apar si ei dar beneficiul pentru Romania nu e cuantificat, un element esential pentru o poveste de succes – nu e ca si cand KPMG n-ar putea sa faca un xls, ceva.
Si Elbit.

Nu e extrem de convingator, poate ceva mai mult studiu de caz ar fi dat un rezultat exponential mai bun. Please fix.

Doar o mentiune referitoare la performantele abisale ale Romarm, blanda ca o mangaiere:

the state-owned companies in the Romanian defense industry are likely to continue their economic decline due to the lack of contracts, the scarcity of government investments, and the exodus of skilled workers.

Nimic despre consiliile de administratie populate de habarnisti (dar politruci) sau pozitiile de conducere parazitate de nepoti, cumetri sau diversi fosti. Avand in vedere ponderea Romarm in cadrul industriei de aparare romanesti, asteptarea (naiva) era ca parte a studiului sa fie o lista de propuneri pentru reforma profunda a Romarm si depolitizarea sa. Multi greieri…

Macar stim pe cine nu trebuie sa deranjam.

Dar capitolul Concluzii ofera niste sfaturi practice?

A key insight from our analysis is that the Romanian defense industry’s growth will heavily rely on large procurement programs, which can create offset contracts within the framework of technological and industrial cooperation. These offset contracts, often a requirement in large defense acquisitions, will have an accelerating and multiplier effect in the local economy, transferring technology, skills, or production capabilities. This approach not only supports Romania’s defense modernization but also stimulates local industry development, enhances technological expertise, and strengthens the country’s overall defense, economic and societal resilience.

Exact asta am asteptat 27 de pagini.

Gata, ne-am pozitionat bine?“, ar intreba malitiosii – nu eu, care condamn ferm…

You can leave a response, or trackback from your own site.

11 Responses to “Sa cante muzica”

  1. Xv says:

    Problema aia evidenta, ca de facto statul controleaza industria de aparare pe care a facut-o, nu e simplu de rezolvat.

    -Industria asta a fost facuta de comunisti in mare parte, pt nevoi interne in primul si principalul rand.

    Deci cu niste standarde foarte tolerabile cu rebuturile. In caz ca se mai trezeste vreun dinozaur politruc sa spuna ca rebuturile nu erau tolerate la intern, am avut personal produse “refuzat la export” in comunism, luate pe sub mana, ca erau f cautate pe piata interna si pana si astea se faceau rost cu pile.

    Pe langa rebuturi erau si economiile de materiale, deci fusereala era politica industriala de stat.

    Fix ca-n refrenu “A venit apa calda? A venit, da e rece.”

    – Solutia privatizarii nu e infailibila, avem destule cazuri de intreprinderi/santiere navale ajunse in faliment sau care lucreaza in pierdere, dupa privatizari.
    Roman, Aro (ambele si cu productie militara). Nici SN Mangalia nu e departe.
    La exemple pozitive e(ra) IOR.

    -Dat find specificul activitatii, “strategice”, industria de aparare era controlata cel mai mult de securisti, de unde si inmultirea diversilor smecherasi care au infiintat dupa 89 firme pt capusarea ei, unele mostenite de beizadelele lor. A fost un incubator de combinatori, nu de specialisti, armele se vand cel mai scump unde e razboi sau embargo, de catre baieti descurcareti.

    -Smecherasii astia sunt laolalta cu specialistii veritabili din industria de aparare in diverse asociatii de breasla sau chiar “cluburi”, iar acum, ca e rost de cheltuieli mari pt dotare, ca s-a marit bugetul, deja saliveaza.
    Cum sunt bani, cum apar capusele.

    -Poate explica cineva din industria cum de au reusit altii, tot tari foste comuniste, sa privatize industria de aparare fara a o falimenta. CZ e privatizata imediat dupa 89, dar era un nume cunoscut international si inainte de comunism.

    – Industria de aparare are cu totul alte prioritati, nu dotarea armatei.

  2. Caudillo says:

    Studiul KPMG e datat ianuarie 2025

    Între timp a fost anunțată trecerea industriei de apărare la MApN

    https://hotnews.ro/companiile-din-industria-de-aparare-vor-fi-transferate-la-un-minister-la-altul-anuntul-facut-de-bolojan-cate-astfel-de-companii-are-romania-1912954

    În acest moment, instituția care are în subordine companiile din industria apărării este Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a anunțat în conferința de presă susținută vineri, că aceste entități vor fi preluate de Ministerul Apărării.

    HotNews 28.02.2025

    • admin says:

      Am vazut anuntul dar nu e nimic clar deci nu se prea poate comenta: “preluare de către Ministerul Apărării a unor entități care astăzi sunt subordonate Ministerului Economiei
      Pot sa insemne toate sau doar cateva.

      Dar asta n-ar legatura cu studiul KPMG, care nu mentioneaza nimic in legatura cu organizarea Romarm, fie sub Min Ec. , fie sub MApN (probabil nici nu stiau de mutarea asta la data respectiva). N-o fi nimic de spus pe subiect?

  3. Caudillo says:

    E neclar subiectul, m aș fi așteptat că anunțul să vină de la primul ministru, nu de la Bolojan, care e președinte interimar.

  4. Xv says:

    Cu preluarea industriei de aparare de catre MApN, bre, o dam in Radio Erevan?

    “În februarie, președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat posibilul transfer al unor fabrici din industria de apărare de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării. Proprietarul uzinelor, Ministerul Economiei, spune – prin ministrul Bogdan Ivan – că nu există un plan pentru acest transfer.”

    UNOR FABRICI.
    POSIBIL TRANSFER.
    NU EXISTA UN PLAN.

  5. Caudillo says:

    Mda, observ ca nici aici n-am scapat de stilul RM, cu bocitori si laudatori de profesie , care numai ei au dreptate !
    Sursa Radio Europa Libera, nu stiu cat va mai exista site-ul,Trump vrea sa desfinteze VOA

    “Michael Abramowitz, directorul Voice of America, a declarat că aproape întregul său personal de 1300 de jurnaliști, producători și asistenți a fost trimis în concediu administrativ, paralizând un radiodifuzor media care operează în aproape 50 de limbi.”

    https://financialintelligence.ro/personalul-vocii-americii-voa-a-fost-trimis-in-concediu-trump-reduce-finantarea-pentru-radio-europa-libera-si-radio-asia-libera/

    Dar sa revenim la MApN si Bolojan, 13 martie 2025:

    https://romania.europalibera.org/a/presedintele-tarii-spune-ca-armata-ar-putea-prelua-unele-fabrici-militare-seful-de-la-economie-titularul-uzinelor-spune-ca-nu-stie-nimic-/33346787.html

    ” În pline negocieri pentru eficientizarea apărării europene, după consultări cu premierul și alți lideri politici ai partidelor parlamentare, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, anunța în prima sa conferință de presă organizată la Palatul Cotroceni, pe 28 februarie:

    „Vom susține dezvoltarea industriei naționale de apărare și cred că aici e un spațiu bun să ne mișcăm, inclusiv prin preluarea de către Ministerul Apărării a unor entități care astăzi sunt subordonate Ministerului Economiei și integrarea lor în această zonă”.

    Șeful statului nu a dat detalii. ”

    ” La interviurile one2one de joi, 13 martie, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a spus că nu a discutat cu președintele Ilie Bolojan despre subiectul mutării unor fabrici de la Romarm, care e în subordinea ministerului pe care îl conduce, în subordinea Ministerului Apărării Naționale.

    „N-am purtat nicio discuție cu domnul președinte Bolojan pe subiectul ăsta”, a spus ministrul Economiei, la Europa Liberă.

    Întrebat de unde a apărut totuși ideea transferului unor fabrici militare la Ministerul Apărării Naționale (MApN), ministrul Bogdan Ivan a răspuns:

    „N-am de unde să vă spun. A fost o idee foarte simplă bazată pe introducerea investițiilor în capacitățile de producție militare ale noastre, în bufferul de cheltuieli cu apărarea la nivel național și de acolo era o tehnicalitate legată inclusiv de modul de raportare al Ministerului de Finanțe pentru contribuția noastră la NATO, de exemplu.” ”

    “Joi, 13 martie, înainte de ședința de guvern săptămânală, surse guvernamentale au explicat că deja s-a stabilit că trei fabrici de armament vor fi mutate din subordinea Ministerului Economiei în cea a Ministerului Apărării (MApN).

    Întrebat de Europa Liberă despre acest plan, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că știe că „lucrurile trebuie implementate cât de repede posibil” și că există consultări la nivel de CSAT.

    În contextul în care la nivel înalt declarațiile sunt contradictorii pe acest subiect, Europa Liberă a discutat cu surse militare.

    Acestea au declarat că MApN vrea să preia de la Ministerul Economiei doar acele fabrici vitale pentru apărarea țării, respectiv cele care pot asigura muniția în caz de nevoie.

    Ce fabrici ar vrea MApN?
    Ar fi vorba despre viitoarea fabrică de pulberi militare de la Victoria, a cărei construcție a fost blocată, în Justiție, înainte de a începe, și despre uzinele de muniții.

    Compania Viromet, aflată în insolvență, a contestat imediat după adoptare decizia prin care Executivul a decis, în decembrie 2024, exproprierea a 370 de hectare necesare construcției fabricii de pulberi militare de către compania germană Rheinmetall și Romarm.

    Transferul fabricilor militare de la Economie la MApN ar putea fi tranșat în prima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care ar putea avea loc până la finalul lunii în curs. ”

    Acu’ fiecare cititor intelege ce vrea din ce declara oficialii romani pe aceasta tema a transferului de companii de armament la MApN

  6. Xv says:

    Caudillo, lasa-ma bre, ca tu esti expert la ce ai pomenit, degeaba te dai Alba ca Zapada.

    Din articol:

    – “„N-am purtat nicio discuție cu domnul președinte Bolojan pe subiectul ăsta”, a spus ministrul Economiei, la Europa Liberă.

    Întrebat de unde a apărut totuși ideea transferului unor fabrici militare la Ministerul Apărării Naționale (MApN), ministrul Bogdan Ivan a răspuns:

    „N-am de unde să vă spun. A fost o idee foarte simplă bazată pe introducerea investițiilor în capacitățile de producție militare ale noastre, în bufferul de cheltuieli cu apărarea la nivel național și de acolo era o tehnicalitate legată inclusiv de modul de raportare al Ministerului de Finanțe pentru contribuția noastră la NATO, de exemplu.”

    – “Joi, 13 martie, înainte de ședința de guvern săptămânală, surse guvernamentale au explicat că deja s-a stabilit că trei fabrici de armament vor fi mutate din subordinea Ministerului Economiei în cea a Ministerului Apărării (MApN).”

    E cale lunga de la ce ai zis tu, ca tot te victimizezi, anume ca “Între timp a fost anunțată trecerea industriei de apărare la MApN”.

    Deci trei fabrici de armament, nu toata industria de aparare, unde erau 15.

    Nu 15, ci 3 si nu in subordine, ci in buffer de cheltuieli de aparare.

    Radio Erevan, ai confirmat.

  7. Xv says:

    Din 2018, btw, jmekerasii din industrie dadeau de atunci tarcoale,acum inteleg visele umede ale unora, uitasem de episod:

    “Industria de apărare trece de la Ministerul Economiei la MApN; Senatul a votat legea

    Industria de apărare trece din administrarea Ministerului Economiei în cea a MApN; Senatul a votat, miercuri, o propunere legislativă de trecere a industriei de apărare la MApN, în scopul revitalizării acestei ramuri într-un ritm ridicat, care să asigure transformarea, modernizarea şi înzestrarea capabilităţilor Armatei României. Opoziția acuză Puterea că, prin propunerea legislativă, o mare parte din cei 2%, „care ar trebui în mod normal să fie utilizaţi pentru înzestrarea Armatei, se va duce către plata acelor datorii şi către alte ‘găuri negre’, care există în această industrie”.

    Proiectul de lege, inițiat de PSD, a fost adoptat de senatori cu 89 de voturi „pentru”, nouă „împotrivă” şi nicio abţinere, vizează trecerea în administrarea MApN a participaţiilor statului, acolo unde acesta este acţionar unic sau majoritar, la companiile din industria militară.”

    https://www.libertatea.ro/stiri/industria-de-aparare-trece-de-la-ministerul-economiei-la-mapn-2211490

  8. Ion Valcu says:

    Deci KPMG-ul s-o scos din “consultantza” financiara si s-o bagat mai nou in “perspective de aparare”?
    Astia nu cumva il angajara si pe nepotzelu’ lu’ Petrov pe la Constanta?

    Muzica asta o mai avea niste versuri in plus, ce s-or vazut bine imediat post aderare … cum care … aia de la NATO:
    “Băi, animalule, nu vezi? Voi n-aveți interesuri
    Iarna nu-i ca vara, vă dorim succesuri”

    Nu-ti dezvolti propriile mijloace (ca n-ai bani, ca vrei pulberi de serie mai mica, ca insert BS here), ajungi a plati adaosul / marja + investitiile si cercetarea altora.

    Ce o spus imbecilul de Dragnea prin 2017, dar nimeni n-o bagat de seama din cauza de alte partizanate remunerate cu parnos gros:
    “nu putem folosi Fagaras fiindca utilajele-s facute pentru productie de mare volum”
    + imbecilul de Joian, cu: “nu vor fi razbeluri de intensitate in Oiropa”
    A da, parol? Good fckin’ luck, imbecilistan!

    Cu razbelul jegurilor hahole vs fratii lor de ginta mizerabila, s-or carat la greu arme din Pakistan sau din alte zone cu capacitati de moda veche sovietica. Toate platite cu muchos dineros.
    Imbecilistanul si-o dat totul la “fer vechi” si din depozite tat o fost “donat” pentru cauza.

    Apropos cu trecerea capacitatilor de productie de la MEC la MApN: ce turkish delight pansat facut-a Armia cu Institutul Cantacuzino?

    Imbecilii astia instelatzi cu arme letale sub gusa … pardon, sub comanda … nu stiu decat sa sparleasca terenuri de baze meletare, sa fure la cimitir si sa-si blindeze depozitele cu tablouri in loc de arme.
    Ba mai mult, s-or mai si visa gen Armia lui Ataturk, sa faca ei curanzenie in stat … in statul degeaba.

    Marea realizare ii ca platim pensii nesimtite la ofitzeri virgini de comanda, ca pana si ailalti imbecili civili de gubernie or dat lege cu transfer de comanda a iobagilor inrolati catre ofiteri din alte state … pe timp de pace.

    Noaptea mintii? A, nu … teoria entropiei la redusi mintali.

    Stie careva ce-or facut muricanicii prin TO, cand noi le dadeam pifani cu colonei? Or trimis coloneii la plimbare, ca la ei au sergenti mai competenti in planificare si comanda decat un ‘talau inalt gradat romalestanez.

    • admin says:

      Asa ceva… lume rea. Negativisti. Reactionari, cum se zicea.

      Intr-o perioada cu multe idei proaste ale MApN, asta ar primi un premiu special.

Leave a Reply