Ala negru de respira greu, il stii? Era Goliat tac-su, ma!
Intr-una din cele mai (precaut) optimiste vesti pe anul acesta, Romanian InSpace Engineering a prezentat demonstratorul minisatelitului Corvus.
Cum spuneam aici, fostul Departament pentru Armamente, actuala Directie generala pentru armamente, a atribuit contractul de cercetare pentru “Dezvoltarea unui satelit de mici dimensiuni pentru interceptare și localizarea semnalelor radio terestre” unui ofertant necunoscut.
Acum avem ceva mai multe detalii, start-up-ul Romanian InSpace Engineering (RISE) prezentand de curand demonstratorul pentru minisatelitul Corvus, destinat monitorizarii emisiilor radio (de pe teritoriul Romaniei, dupa cum bine se precizeaza, pentru ca altfel imaginatia zburda si cine stie unde ne duce). Macar nu se foloseste celebra sintagma atasata programelor cu vaga aplicativitate militara – “pentru contracararea amenintarilor teroriste“.
RISE e un start-up fondat in anul 2017, cu experienta in solutii GNSS si colaborari cu ESA in domeniul experimentelor spatiale. Cat despre minisatelitul Corvus, acesta este un CubeSat 6U si e posibil sa fie bazat pe platforma cu acelasi nume a cehilor de la Spacemanic – in orice caz, avem nevoie de un alt nume, altfel apar confuzii. O propunere originala ar fi Dracula – I’ll see myself out.
smallsat_catalog_03_SM-COR-BR-0001_4.0_Corvus-6U-BUSProbabil ca cel mai apropiat analog al Corvus ar fi satelitii COMINT experimentali francezi ESSAIM desi satelitii francezi (bazati pe platforma Myriade) ar cantari de aproximativ 10 ori mai mult si au fost ganditi sa zboare intr-o formatie de 3 unitati, pentru triangulatia surselor radio. Deocamdata nu exista informatii daca Corvus este destinat a zbura in formatie sau nu.

Altfel, faptul ca MApN finanteaza proiecte de cercetare ale unor start-up-uri romanesti ar fi de laudat (cu oarecare precautie, cum spuneam). S-ar marca astfel o schimbare de atitudine din partea MApN, care s-ar inspira putin din ce fac ucrainienii.
Incertitudinea vine din experienta cu diversi tunari si arcasi, care a determinat ridicarea nivelului de zgomot necesar ignorarii teparilor, mai vechi sau mai noi (unii foarte insistenti, asa cum se poate vedea chiar si in zilele noastre). E posibil ca unele initiative promitatoare sa fie ignorate tocmai din cauza reticentei cauzate de trista istorie care este.
La fel cum poate fi adus in discutie si episodul Goliat: pe de o parte, “afacerile” ROSA au ridicat prea multe semne de intrebare dar, pe de alta parte, esecul tehnic face parte din orice proiect de acest gen si nu poate fi adus ca argument pentru a se renunta la orice noi tentative.
Cald-caldut-cald….
Exceptand bancul nespus: “ce-i mic negru si pluteste-n aer? Cercetarea.”
Oare ne asteptam la niste rezultate tangibile?
Adica avem deja un C4ISR si vrem sa integram detectia satelitara a emisiilor EM de pe campul de lupta, facem Echelon de pe orbita, LOIC sau ce-or vrea a face mai concret?