Guest Post: F-35 Kill Switch

By Caudillo:

Odata cu tensionarea relatiilor politice transatlantice au aparut cum era de asteptat efecte si in planul achizitiilor de armament.

Cateva exemple:

Portugalia – declaratii Nuno Melo , ministrul apararii 13.03.2025:

Europa pregătește un pachet financiar semnificativ pentru apărare. Dacă Guvernul AD va fi ales din nou, va aproba achiziționarea aeronavelor F-35?

Nuno Melo:
F-16-urile sunt la finalul ciclului și va trebui să ne gândim la înlocuirea lor. Cu toate acestea, în alegerile noastre, nu putem rămâne nepăsători de mediul geopolitic. Poziția recentă a Statelor Unite, în contextul NATO și la nivel geostrategic internațional, trebuie să ne facă să ne gândim la cele mai bune opțiuni, deoarece predictibilitatea aliaților noștri este un atu mai mare de luat în considerare. Trebuie să credem că, în toate împrejurările, acești aliați vor fi de partea noastră. Există mai multe opțiuni care trebuie luate în considerare, în special în contextul producției europene și, de asemenea, ținând cont de rentabilitatea pe care aceste opțiuni îl pot avea pentru economia portugheză.

Forțele Aeriene doresc ca această înlocuire să fie făcută de F-35, care sunt avioane de fabricație americană. Ceea ce spuneți este că, din cauza schimbării în politica externă a SUA, Portugalia este mai puțin probabil să înlocuiască F-16-urile cu o aeronavă americană?

Nuno Melo:
Lumea s-a schimbat deja. Au fost alegeri în SUA, a fost o poziție în raport cu NATO și cu lumea, declarată de secretarul apărării și de însuși președintele SUA, care trebuie luată în considerare și în Europa și în ceea ce privește Portugalia.
Și acest aliat al nostru, care a fost întotdeauna previzibil de-a lungul deceniilor, ar putea aduce limitări la utilizare, întreținere, componente și tot ceea ce are de-a face cu asigurarea că aeronavele vor fi operaționale și utilizate în toate tipurile de scenarii.

Și s-ar putea face înlocuirea cu avioane, de exemplu, franceze?

Nuno Melo:
Nu voi avea acea discuție aici.

Alta reactie din Canada , tot despre cumpararea de  F35 , Canada fiind prinsa intr-un razboi comercial cu Trump:

Canada is actively looking at potential alternatives to the U.S.-built F-35 stealth fighter and will hold conversations with rival aircraft makers, Defence Minister Bill Blair said late Friday, just hours after being reappointed to the post as part of Prime Minister Mark Carney’s new cabinet.

The remarks came one day after Portugal signalled it was planning to ditch its acquisition of the high-tech warplane.

Blair is suggesting that the first F-35s might be accepted and the remainder of the fleet would be made up of aircraft from European suppliers, such as the Swedish-built Saab Gripen, which finished second in the competition.

“The prime minister has asked me to go and examine those things and have discussions with other sources, particularly where there may be opportunities to assemble those fighter jets in Canada,” Blair said.

Canadienii bat niste apropouri la Trump ca ar putea sa cumpere Gripen in loc de F35, ca urmare a politicilor lui Trump. Nu cred ca au nimerit-o cu Gripenul , Trump tocmai ce a blocat o vanzare de Gripen catre Columbia , pe motiv ca motorul de Gripen e pe baza de o licenta americana, putin probabil ca sa nu se intample acelasi lucru si in cazul Canadei

Not So Fast: America Shoots Down Sweden’s Gripen Jet Deal With Colombia

27.02.2025

In a post on social media on Tuesday, SA Defensa wrote, “The United States will officially veto the sale of the General Electric F414-GE-39E engine used on the @Saab Gripen E,” and added, “This act would result in the US committing to a *full veto* of any Gripen E to Colombia.”

Dar canadienii spera in continuare la alte avioane:

Premierul canadian Mark Carney a declarat marți că, în cazul în care liberalii aflați la guvernare vor câștiga alegerile generale din 28 aprilie, Ottawa va analiza modul în care achiziția planificată a 88 de avioane de luptă Lockheed Martin F-35 ar putea fi ajustată, relatează Reuters.

„Avem alternative la F-35, așa că le vom explora, deoarece miniștrii apărării și achizițiilor vor explora modul în care programul F 35 ar putea fi ajustat, inclusiv investiții mai mari aici, în Canada, o producție mai mare aici, în Canada”, a declarat Carney la o conferință de presă în Halifax, Nova Scotia.

Danemarca:

Rasmus Jarlov, președintele comisiei parlamentare de apărare din Danemarca și membru al Partidului Popular Conservator, și-a exprimat regretul profund cu privire la achiziționarea, de către țara sa, a avioanelor de luptă F-35 de fabricație americană, invocând preocupări geopolitice și riscuri de securitate, transmite Business Insider.

„Ca unul dintre factorii de decizie din spatele achiziției de avioane F-35 de către Danemarca, regret acest lucru”, a scris Jarlov pe rețelele de socializare, avertizând că armele fabricate în SUA ar putea fi folosite ca pârghie împotriva unor aliați, precum Danemarca.

Principala sa îngrijorare se concentrează pe posibilitatea ca Washingtonul să dezactiveze unilateral avioanele sau să rețină piese esențiale. Această temere a fost amplificată de zvonurile privind un potențial „kill switch” în F-35, pe care Pentagonul îl neagă. Totusi, Jarlov rămâne sceptic:

„Evident, nu vă putem crede pe cuvânt.”

El a argumentat că SUA ar putea paraliza apărarea Danemarcei prin simpla tăiere a pieselor de schimb, așa cum s-a văzut în pauza temporară a Washingtonului în ceea ce privește ajutorul militar pentru Ucraina.

Un articol interesant pe aceasta tema am gasit pe un site rusesc, folosesc traducerea din rusa a articolului, cu cateva pasaje:

Așa că americanii au trebuit să se justifice. Dar, trebuie să spun, scuzele sunt scuze, dar au explicat totul într-un mod interesant. Nu există niciun buton „omoare F-35”, dar există nuanțe… Totuși, să mergem în ordine.

Ca răspuns la rapoartele recente din mass-media europeană, Lockheed Martin și mai multe guverne au respins ideea că avioanele de luptă-bombă F-35 au vreun „intrerupator” ascuns pe care autoritățile americane l-ar putea folosi pentru a opri avioanele de la distanță. Realitatea este că nu este necesar un comutator de oprire dedicat pentru a împiedica F-35-urile străine să facă ceea ce sunt concepute pentru a face. Simpla dezactivare a asistenței pentru aeronave va obține același rezultat, deși nu instantaneu, dar suficient de rapid.

Fără acces la lanțurile de întreținere și logistică controlate de americani și la rețelele de calculatoare, orice flotă de F-35 ar deveni rapid inutilizabilă, iar acele aeronave care sunt capabile să zboare pentru o perioadă limitată de timp ar avea capacități semnificativ reduse.

Afirmațiile conform cărora avioanele de luptă Joint Strike Fighter au un comutator de oprire de la distanță nu sunt noi, dar au reapărut după ce guvernul SUA a decis brusc să întrerupă ajutorul militar și de informații către Ucraina, ridicând noi întrebări cu privire la sprijinul Americii pentru NATO sub președintele Donald Trump. În ultima săptămână sau cam asa ceva, instituțiile media din Europa, inclusiv în Belgia, Elveția, Germania și Marea Britanie, au publicat articole care iau în considerare cel puțin parțial posibilitatea ca F-35 să fie blocat. Aceasta, la rândul său, a determinat mai multe răspunsuri oficiale.

„Nu avem niciun indiciu că acest lucru este posibil”, a declarat ministrul belgian al Apărării, generalul Frederic Vansina, pentru ziarul belgian La Dernière Heure, pe 5 martie. — F-35 nu este o aeronavă controlată de la distanță. Programul este conceput pentru a oferi suport logistic la nivel mondial cu schimbul de piese de schimb între țările utilizatoare.

” Nu este posibil să „controlezi de la distanță” sau să „blochezi” avioanele de luptă F-35A, de exemplu prin interferențe externe în electronică”, a declarat Ministerul elvețian al Apărării într-un comunicat de presă din 7 martie . Ea poate face acest lucru în mod autonom, independent și în orice moment.” Pe 8 martie, producătorul Lockheed Martin a trimis un e-mail către o gamă largă de instituții media, atât din SUA, cât și din Europa, abordând „zvonurile care circulă că F-35 are un „kill switch” pe care SUA îl poate activa pentru a dezactiva flotele aliate de F-35 ”. Scrisoarea se referea la dezmintiri anterioare din partea autorităților elvețiene și belgiene.

Da, în prezent nu există dovezi că F-35-urile aflate în serviciu în întreaga lume au o caracteristică specială care poate fi folosită pentru a opri complet motoarele cu reacție sau sistemele de bord, la propriu sau la figurat, prin apăsarea unui buton. Ceea ce este adevărat este că avioanele de vânătoare F-35 sunt supuse exporturilor și altor controale guvernamentale deosebit de stricte din partea Statelor Unite. Practic, toate F-35-urile aflate în serviciu în întreaga lume se bazează în mod critic pe sprijinul privat din partea guvernului SUA și a contractorilor din Statele Unite.

Nu este nevoie de un „comutator” pentru a reduce serios eficacitatea unui sistem de arme exportat. Pur și simplu încetarea intretinerii il face rapid inutilizabil, iar unele sisteme – foarte repede. În general, se știe demult, cu cât un sistem este mai complex, cu atât se degradează mai repede.

Dar aici trebuie să înțelegem că F-35 a fost conceput, dezvoltat, operat și susținut ca o platformă produsă în comun, construită pe parteneriate puternice cu aliații SUA și națiunile partenere din întreaga lume. De la începuturile sale, F-35 a fost rezultatul unui efort de colaborare, combinând expertiza și contribuțiile mai multor națiuni pentru a se asigura că răspunde nevoilor operaționale ale tuturor utilizatorilor. Și există un întreg program în vigoare, în baza unor acorduri clar definite, care asigură că toți operatorii F-35 au capacitățile de care au nevoie pentru a-și întreține și opera aeronavele în mod eficient. Esența programului F-35 este un parteneriat global, în care tuturor utilizatorilor li se garantează toate funcțiile și suportul necesar.

Acesta este un rezumat al ceea ce Lockheed Martin le-a spus tuturor celor panicați. Dar chiar și într-un răspuns atât de simplu există câteva nuanțe.

Declarațiile care au apărut în presă din diverse surse nu menționează în mod explicit că Lockheed Martin și Pratt & Whitney, care furnizează motoarele F135 care alimentează toate variantele F-35, exercită un control semnificativ asupra aproape fiecărui aspect al întreținerii F-35.

Aceasta include limitarea lucrărilor de întreținere care pot fi efectuate în afara instalațiilor operate de antreprenori din Statele Unite și din alte țări. Multe componente individuale ale aeronavei, în special „cutiile negre” care conțin componente electronice critice, sunt sigilate în scopul controlului exportului și trebuie trimise înapoi la unități specializate pentru service. Nu există o knowledge base pentru aceasta în țara utilizatorului, iar SUA, din motive evidente, nu vor crea una.

Chiar și în condiții de pace, lanțurile de aprovizionare F-35 existente au avut provocări semnificative în menținerea pregătirii pentru luptă a F-35, inclusiv a celor aflate în serviciu în armata SUA. Iar în Europa se mormăie de mult faptul că operarea este foarte costisitoare tocmai pentru că toată logistica funcționează foarte încet.

În ultimii ani, oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea că aranjamentele existente privind logistica pieselor de schimb, în ​​special lipsa lor obișnuită, ar crea riscuri operaționale grave în eventualitatea unui viitor conflict pe scară largă. Lipsa de piese de schimb cheie este unul dintre factorii cel mai frecvent citați care contribuie la disponibilitatea istorică scăzută a tuturor variantelor F-35 în serviciul din SUA.

Sistemele SAP oferă protocoale suplimentare de securitate pe mai multe niveluri pentru informații. Chiar dacă un operator F-35 (să zicem, o Forță Aeriană) care s-a deconectat de la programul mai mare Joint Strike Fighter poate ține câteva dintre aeronavele sale în aer pentru o perioadă folosind piese de schimb și canibalizare, acele aeronave vor avea capacități extrem de limitate. O mare parte din aceasta se datorează Sistemului Informațional Logistic Autonom (ALIS) și succesorului său, Rețeaua Integrată de Date Operaționale (ODIN), care sunt încă în proces de implementare.

ALIS/ODIN este o rețea bazată pe cloud care este responsabilă pentru mai mult decât gestionarea logisticii F-35, deși logistica este, de asemenea, un element foarte important al menținerii operabilității aeronavei, deoarece interacționează direct cu rețelele de aprovizionare și întreținere discutate mai sus. Sistemul servește, de asemenea, ca un port prin care pachetele de date care conțin informații sensibile de planificare a misiunii, inclusiv apărarea antiaeriană a inamicului și alte informații, sunt dezvoltate și încărcate pe F-35 înainte de plecări ca fișiere de date ale misiunii (MDF).

Acest pachet de date de planificare a misiunii este cheia pentru supraviețuirea F-35. „Linia albastră” (traseul aeronavei prin zona de operațiuni a inamicului) pe care sistemul o proiectează se bazează pe o combinație a unui număr imens de factori: de la zonele de apărare aeriană inamice la capacitățile ascunse și de război electronic ale aeronavei, precum și senzorii și sistemele de arme la bord și tacticile integrate de interacțiune a F-35 cu alte mijloace. Cel puțin, este una dintre cele mai puternice arme ale F-35.

Fără ea, aeronava și pilotul său (care oricum nu sunt tocmai impresionanți în capacitățile lor) sunt mult mai puțin capabili să își atingă întregul potențial și, ca urmare, vor fi mai vulnerabili la detectarea și doborârea.

Există o continuare: când F-35-urile revin la bază, ALIS/ODIN este, de asemenea, vehiculul prin care datele colectate în timpul misiunii sunt descărcate pentru analiză și utilizare ulterioară. Aceste informații oferă o valoare suplimentară de informații și pot fi utilizate pentru a actualiza bibliotecile de amenințări critice care asigură supraviețuirea F-35 atât în ​​general, cât și în zona specifică în care operează aeronava.

Este de remarcat faptul că toate componentele și software-ul ALIS/ODIN sunt create în facilități situate în Statele Unite, în conformitate cu politica SUA.

Complexul de asistență pentru parteneri F-35 (PSC) oferă capacitatea de a programa, testa și implementa datele misiunii F-35 către țările partenere și clienții FMS, echivalentul agenției cu Rosoboronexport din Rusia. Această activitate este finanțată 100% de țări partenere, inclusiv Marea Britanie, Australia, Norvegia, Italia, Danemarca, Țările de Jos, Japonia, Coreea, Israel, Polonia și Belgia. Țările care participă la program nu au voie să efectueze teste independente în afara Statelor Unite.

Există pericolul (conform unor experți din SUA) ca ALIS/ODIN să devină o sursă de atacuri cibernetice care ar putea duce la scurgerea de informații false în rețea sau chiar să perturbe sau să dezactiveze unii dintre algoritmii de operare ai F-35. De-a lungul anilor, mai multe țări au lucrat pentru a instala firewall-uri pentru a proteja datele din rețea, evidențiind preocupările reale cu privire la structura sa extrem de centralizată. Ideea că SUA ar putea folosi tactici similare dacă ar dori să dezactiveze F-35-urile oricărei țări este interesantă, dar ar fi o încălcare a contractului și ar putea avea consecințe periculoase la mai multe niveluri, inclusiv pentru restul flotei de F-35 dacă ar fi posibil.

Totuși, să fim obiectivi: dacă o altă țară care are resursele necesare pentru a pirata programul și a acționa altfel împotriva programului dorește să provoace daune, acesta poate reuși.

Și dacă o țară ar fi exclusă din programul F-35, autoritățile americane i-ar putea bloca și accesul la alte servicii critice, cum ar fi rețelele de comunicații spațiale. Fără comunicațiile și legăturile de date și rețelele care le susțin, Joint Strike Fighters s-ar confrunta cu consecințe negative și mai grave.

Justin Bronk, cercetător principal pentru puterea aeriană și tehnologia de apărare la think tank-ul din Marea Britanie RUSI:

“I understand the concerns about the F-35 – it’s a real dependency. But if all of your targeting capabilities, BLOS (beyond visual line of sight) communications, orbital ISR (intelligence, surveillance and positioning) and the munitions that you expect to fight a war with are provided by the US, then being dependent on the US for MDFS (mission data files provided for every F-35) and ALIS/ODIN for the F-35 is not your main concern.”

Și are perfectă dreptate: într-adevăr, există probleme mai importante decât dosarele de misiune.

IDF, recunoscând pe bună dreptate capcanele acestor dependențe critice și strâns interconectate, este în prezent singurul operator F-35 care a încheiat un acord care îi permite să-și zboare aeronavele în afara rețelei ALIS/ODIN, să instaleze suite de software dezvoltate pe plan intern și să efectueze întreținere complet independentă.

Astfel, F-35I israelian, care este o variantă a modelului F-35A, este diferit de orice alt avion de vânătoare din generația a cincea aflat în serviciu oriunde în lume. Israelienii mai trebuie să cumpere piese de schimb din străinătate, dar când vine vorba de software, sunt complet independenți.

Acum, despre cel mai serios lucru: ar trebui să renunțe țările care au cumpărat F-35-uri?

Da, toate cele de mai sus vorbesc despre consecințele grave pentru țară dacă își pierde accesul la programele de sprijin F-35 existente sau viitoare. Joint Strike Fighter este o platformă de luptă aeriană puternică și care poate supraviețui, cu capacități robuste de colectare de informații, război electronic și capabilități de rețea. Lucrările continuă pentru a adăuga noi arme americane și străine la arsenalul aeronavei, precum și pentru a-și extinde capacitățile de flying “quarterback” pentru viitoarele drone „loyal wingman”. Un nou radar, capabilități îmbunătățite de război electronic și multe altele sunt, de asemenea, în lucru ca parte a pachetului de upgrade Block 4.

În prezent, Lockheed Martin se așteaptă să aibă aproximativ 600 de F-35 doar în Europa până în 2035, dacă nu chiar mai multe. Anul trecut, Grecia a devenit cea mai recentă țară care a anunțat planurile de a cumpăra avioanele. Piața de vânătoare-bombardiere a continuat să crească la nivel mondial în ultimii ani, iar F-35 este de fapt cel mai bine vândut (dar în niciun caz cel mai bun) produs de pe acea piață.

Și iată un aspect foarte neplăcut pentru Europa: nu există un înlocuitor real pentru F-35, cel puțin deocamdată. Typhoon și Rafale sunt avioane din secolul trecut, care sunt cu adevărat inferioare noilor produse rusești și (eventual) chinezești. Nici măcar nu vorbim despre Tornado și Mirage în acest sens. Așadar, pentru Europa, până când își stăpânesc propriile dezvoltări, F-35 este singura opțiune pentru următorii zece ani, dacă nu mai mulți.

De exemplu, Marea Britanie este în proces de dezvoltare a unui avion de luptă stealth de ultimă generație, numit în prezent Tempest, în colaborare cu Japonia și Italia, care sunt și operatori F-35. Vor trece ani, dacă nu decenii, până când Tempest devine realitate.

Franța, Germania și Spania urmăresc, de asemenea, dezvoltări similare cu aproximativ aceeași pasiune, dar cu o eficiență mai mare. Dezvoltarea unei aeronave de luptă stealth s-a dovedit istoric a fi dificilă și costisitoare, iar producția în masă a unei astfel de aeronave prezintă provocări suplimentare.

Apropo, în Elveția au început publicațiile pe tema „F-35 are un buton de autodistrugere”, cu ajutorul căruia SUA pot închide toate aeronavele acestui brand.

În timp ce F-35 poate să nu aibă o caracteristică explicită „kill switch”, programul în ansamblu creează dependențe semnificative îngrijorătoare pentru majoritatea operatorilor Joint Strike Fighter.

Aeronava necesită sprijin constant din partea lanțului de aprovizionare și a conceptului de logistică just-in-time, ceea ce a stârnit deja îngrijorări serioase. Faptul că multe dintre funcțiile sale cheie sunt legate de ALIS/ODIN nu face decât să agraveze aceste preocupări.

Având în vedere traiectoria actuală extrem de complicată a politicii guvernului SUA față de Ucraina și NATO, preocupările reale cu privire la sprijinul viitor pentru sistemele fabricate de SUA sunt probabil să crească și există o posibilitate reală ca exporturile de arme ale SUA către Europa să scadă ca urmare.

Cât despre cine a scurs informații despre misteriosul „buton” către mass-media europeană, cel mai probabil va rămâne un mister. Dar ce diferență face cu adevărat? Dacă europenii au probleme cu F-35, atunci nu avem probleme cu ei.

Autor: Roman Skomorokhov

Sau pentru cei care prefera varianta in engleza a articolului.

Pe scurt

“Fără acces la lanțurile de întreținere și logistică controlate de americani și la rețelele de calculatoare, orice flotă de F-35 ar deveni rapid inutilizabilă, iar acele aeronave care sunt capabile să zboare pentru o perioadă limitată de timp ar avea capacități semnificativ reduse.”

F35 se bazeaza pe ALIS/ODIN

“ALIS/ODIN is a cloud-based network that is responsible for more than just managing the F-35’s logistics, although logistics is a very important element of keeping the aircraft operational, as it interfaces directly with the supply and maintenance networks discussed above. The system also serves as a port through which data packages containing sensitive mission planning information, including enemy air defenses and other intelligence, are developed and loaded onto F-35s before sorties as mission data files (MDFs).

It is this mission planning data package that is the key to the F-35’s survivability. The “blue line” (the aircraft’s route through the enemy’s zone of action) that the system projects is based on a combination of a huge number of factors, from zones Defense enemy to the aircraft’s stealth and electronic warfare capabilities, as well as onboard sensors and weapons systems and the F-35’s integrated tactics with other assets. At the very least, it is one of the F-35’s most powerful weapons. Without it, the aircraft and its pilot (who are not exactly impressive in their capabilities anyway) are much less able to reach their full potential and, as a result, are more vulnerable to detection and shooting down.”

There’s a follow-up: When the F-35s return to base, ALIS/ODIN is also the vehicle through which the data collected during the mission is downloaded for further analysis and use. This information provides additional intelligence value and can be used to update the critical threat libraries that ensure the survivability of the F-35s, both overall and in the specific area where the aircraft operate.

It is worth noting that all ALIS/ODIN components and software are created in facilities located in the United States, in accordance with US policy.”

Iar softurile sunt controlate  numai de americani, cu o exceptie

“ The IDF, rightly recognizing the pitfalls of these critical and tightly interlinked dependencies, is currently the only F-35 operator that has struck a deal allowing it to fly its aircraft outside the ALIS/ODIN network, install domestically developed software suites, and conduct fully independent maintenance.

Thus, the Israeli F-35I, a variant of the F-35A, is different from any other fifth-generation fighter in service anywhere in the world. The Israelis still have to buy spare parts from abroad, but they are completely independent when it comes to software. “

Adica , mai pe scurt, cu kill switch sau fara kill switch, fara americani F35 nu poate functiona decat pe termen scurt si cu capabilitati reduse.

Asa ca multa agitatie degeaba pentru kill switch,  F35 e proiectat sa lupte doar cu acordul americanilor.

Si sa vedem cum s-a pozitionat Romania pe kill switch

Bolojan, despre posibilul „kill switch” de pe viitoarele F-35 române:  „Nu există niciun fel de probleme din acest punct de vedere” 

Deci putem dormi linistiti, sau cum spunea premierul Romaniei in ianuarie 2024,

 “ Dormim liniştiţi în casă pentru că suntem membri NATO. Dacă nu eram, nu dormeam liniştiţi în casă. “

E drept ca acum suntem in 2025, “ In Washington there is a new sheriff in town “ ,cum spunea JD Vance in celebrul discurs de la Munchen

Cu referire directa la Romania

“ Now we’re at the point, of course, that the situation has gotten so bad that this December, Romania straight-up canceled the results of a presidential election, based on the flimsy suspicions of an intelligence agency and enormous pressure from its continental neighbors.

Now, as I understand it, the argument was that Russian disinformation had infected the Romanian elections.

But I’d ask my European friends to have some perspective. You can believe it’s wrong for Russia to buy social media advertisements to influence your elections. We certainly do. You can condemn it on the world stage, even.

But if your democracy can be destroyed with a few hundred thousand dollars of digital advertising from a foreign country, then it wasn’t very strong to begin with. “

Sau daca doriti sa revedeti…

Si mai mult sau mai putin intamplator, Romania a fost suspendata din programul Visa Waiver.

Ma uitam ce spunea ambasadorul roman in SUA cand am fost admisi in acest program:

Includerea României în Programul Visa Waiver este văzută în țară ca un formidabil gest de prietenie din partea SUA, un gest care vine sa întărească angajamentul nostru comun pentru securitate şi prosperitate transatlantică, a declarat Andrei Muraru.

Acum ma uit pe postarile pe X ale ambasadei americane din Romania si ce gasesc:

Sursa:

Sursa:

Gasim iarasi discursul lui JD Vance de la Munchen, cu transcriptul in romana:

O interpretare a amanarii programului Visa Waiver pentru Romania :

„Programul Visa Waiver (VWP) permite majorității cetățenilor sau naționalilor statelor participante să călătorească spre Statele Unite pentru turism sau afaceri pentru perioade de maxim 90 de zile fără obținerea unei vize. Călătorii trebuie să aibă o aprobare validă ESTA (Electronic System for Travel Authorization ) înainte să călătorească și respecte toate condițiile explicate mai jos.”. Acesta este primul paragraf care definește programul Visa Waiver pe site-ul oficial al guvernului american. Program ce a fost lansat în 1986 pentru a facilita călătoriile către Statele Unite, atrăgând, astfel, investiții. Este, după cum definește DHS rezervat celor mai apropiați aliați ai Statelor Unite.

Mai pe scurt, nu mai suntem suficient de apropiati cu USA, poate vom fi in viitor , ca programul Visa Waiver a fost suspendat pe perioada nedeterminata, deci mai e o sansa sa-l prindem daca intram iarasi in categoria   “celor mai apropiati aliati ai Statelor Unite” , la Romania e trecut  “paused”  pe site-ul DHS, deci mai exista speranta:

Am vazut ca premierul Romaniei e foarte preocupat sa reintram in aceasta categorie mult-ravnita, vrea sa numeasca un insarcinat special pe langa Administratia Trump:

Guvernul român intenționează să numească un însărcinat special pe lângă administrația Trump, o decizie importantă care va fi luată de președintele României. Premierul Marcel Ciolacu a explicat că propunerea va fi discutată cu președintele, iar desemnarea acestui emisar va fi o acțiune comună a Guvernului și Președinției. Conform premierului, ar dori ca acest însărcinat să fie un român care trăiește în Statele Unite, menționând că la Mar-a-Lago, reședința lui Donald Trump, lucrează un număr semnificativ de români.

„Propunerea o să o aibă președintele. Mâine mă întâlnesc cu domnul Bolojan. Președintele decide. Însărcinatul va fi ceva suplimentar față de ministru. Va fi un emisar comun al Guvernului cu Președinția. Trebuie să fiu și eu de acord cu propunerea. Aș vrea ca propunerea să fie un român care locuiește în SUA. La Mar-a-Lago muncesc 56 de români”, a mai spus Ciolacu.

Ciolacu a subliniat, totodată, că această numire va fi un supliment față de funcția de ministru, având un rol de reprezentare important între România și administrația americană. În ceea ce privește o eventuală schimbare a ambasadorului României în SUA, premierul a precizat că o astfel de decizie nu poate fi luată fără o comunicare directă și o „conexiune” adecvată cu autoritățile americane, făcând referire la necesitatea unei discuții cu secretarul de stat american, Marco Rubio.

In concluzie, pentru Romania care doreste sa continuie acest contract de 6,5-7 miliarde USD pentru achizitia de F-35, ar fi indicat sa fim inclusi de americani in categoria unor prieteni foarte apropiati, altfel riscam sa cumparam niste bibelouri de 7 miliarde USD, oricum aceste avioane sunt greu de intretinut si daca suntem cei mai apropiati prieteni ai americanilor,  daca  mai intervin si factori politici negativi in relatiile cu americanii , F35 urile romanesti chiar devin inutile.

Acum mai avem si optiunea Macron, e drept ca Rafale nu e avion de generatia 5 :

Anterior, pe 16 martie, președintele francez Emmanuel Macron a propus înlocuirea echipamentelor din sectorul american al apărării cu alternative europene.

„Celor care cumpără sisteme Patriot ar trebui să li se ofere sistemul franco-italian de apărare antiaeriană de nouă generație SAMP/T. Celor care cumpără F-35 ar trebui să li se ofere Rafale”, a precizat atunci Macron.

Ce as mai putea spune despre achizitiile de armament in cadrul NATO, doar ca factorul politic a devenit brusc mult mai important in aceste achizitii,  unele state precum Canada, Portugalia, Danemarca au reticente mari referitoare la achizitia de F-35, vom vedea daca tarile respective isi vor schimba optiunile pentru avioanele de lupta, vom vedea si cum va gestiona Romania contractul de F-35 .

Autor: Caudillo

You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Guest Post: F-35 Kill Switch”

  1. Caudillo says:

    DANEMARCA
    Danezii continua achizitia de F35

    La 26 martie 2025, ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a dezvăluit într-un interviu acordat cotidianului Borsen că Danemarca intenționează să achiziționeze mai multe avioane de luptă F-35A produse în Statele Unite.

    https://m.defenseromania.ro/in-ciuda-tensiunilor-legate-de-groenlanda-danemarca-ia-in-considerare-extinderea-flotei-sale-de-avioane-f-35-o-achizitiie-supimentara-este-absolut-logica_633105.html

    Dar s-ar putea sa-i “faulteze” pe americani la Patriot si sa aleaga SAMP/T

    Will US policy change on Greenland push Denmark to bet on European air defense systems over American counterparts?.

    https://armyrecognition.com/news/army-news/2025/will-us-policy-change-on-greenland-push-denmark-to-bet-on-european-air-defense-systems-over-american-counterparts

  2. Caudillo says:

    PORTUGALIA
    deja se vorbeste Gripen in locul F35

    Although the contract with Colombia, the first in 11 years, is yet to be signed, the political decision has been made, so now the Swedes feel more confident to try and convince Portugal to buy their aircraft instead of the F-35. As reported by Opex360, Saab CEO Micael Johansson said in an interview with Dagens Industri that negotiations are underway, which follow a series of statements from Portuguese officials doubting the future of plans to purchase F-35s.

    https://en.defence-ua.com/news/gripen_still_relies_on_us_engine_but_sweden_offers_it_to_portugal_as_f_35_alternative-14155.html

  3. Caudillo says:

    CANADA
    Nu se stie ce avioane mai cumpara canadienii, dar vor sa cumpere HIMARS de la americani

    Canada Plans to Acquire American HIMARS MLRS Despite Tensions with Washington

    https://armyrecognition.com/news/army-news/2025/canada-plans-to-acquire-american-himars-mlrs-despite-tensions-with-washington

  4. Caudillo says:

    ROMANIA

    Cu totul si cu totul surprinzator , d-na Valerica Lasconi a devenit foarte cunoscatoare despre armament

    Matei Udrea: S-a dat un switch-off la armamentul american din Ucraina…

    Elena Lasconi: Nu există un kill switch! Cel puţin, nu a confirmat Pentagonul. Dar ştiu că există declaraţia senatorului american care era în Ucraina, că nu mai puteau să fie ridicate F-16. Adică ele puteau să fie ridicate, dar erau ineficiente. Pe de altă parte, eu ştiu că e vorba de nişte actualizări de soft care se fac direct din America. Se pare că doar Israelul are avioane americane care pot să fie actualizate din Israel.

    Matei Udrea: Aşa e!

    Elena Lasconi: Pe de altă parte, ştiu că se ocupă de asta un grup de specialişti ai Escadronului 350 al aviaţiei americane specializat în război electronic. Ştiu lucrul acesta. Noi avem acum un contract pentru F-35…

    Matei Udrea: Ce facem cu el?

    Elena Lasconi: Ar trebui ori reziliat, ori să avem condiţia aceea să putem să facem softurile la noi în ţară, pentru că noi chiar avem oameni foarte pricepuţi…

    Matei Udrea: Să facem aici actualizările de soft, spuneţi.

    Elena Lasconi: Actualizările, da. Este ca şi cum ai avea telefonul şi dacă… Iată o explicaţie şi mai simplă: ştiţi că există multe maşini mai de lux, aşa – eu nu-mi permit! – la care, la un moment dat, trebuie să plăteşti dacă vrei să-ţi încălzeşti scaunul sau detecţia de nu ştiu ce…

    Matei Udrea: Da, într-adevăr! Cred că la ultimele modele de BMW sunt aceste situaţii.

    Elena Lasconi: Şi dacă nu plăteşti rămâi, practic, fără toate astea! Exact la fel este şi în cazul avioanelor americane! Ca să înţeleagă toată lumea: în momentul în care tu ai ridicat avionul, ai acces la o grămadă de informaţii de mapare a terenului şi, de asemenea, dacă există un potenţial pericol pentru tine în aer de acolo, de jos, tu poţi să dai mai multe semnale ca să nu se vadă care este ţinta exactă. Adică să nu fii o ţintă. Şi dacă nu ai aceste actualizări de soft…

    Matei Udrea: Şi soluţia alternativă care ar fi? Avioanele franţuzeşti Rafale, despre care vorbeau şi alţii?

    Elena Lasconi: Mai există şi SAAB-urile (compania suedeză SAAB produce avioanele Gripen – n. red.), din câte ştiu eu! Mai există şi…

    Matei Udrea: Da, mai sunt şi Eurofighter, dar Rafale pare să fie cel mai avansat.

    Elena Lasconi: Da! Eu cred că e mai aproape cămaşa decât sacoul! Şi cred că ar trebui să ţinem aproape de Uniunea Europeană, pentru că are o linie constantă şi cred că e un moment trezire a Europei, pentru că prea ne-am culcat pe ureche că o să aibă alţii grijă de noi. Iată că este momentul în care trebuie să avem noi grijă de noi. Şi când spun asta nu mă refer doar la Europa, mă refer şi la România. Eu nu înţeleg de ce nu am putea să facem noi în România şi să creăm locuri de muncă bine plătite, să facem şi noi armament, de ce nu putem să facem componente pentru avioane? De ce nu putem să facem drone?

    Matei Udrea: Facem la Aerostar Bacău…

    Elena Lasconi: Am fost! Am fost la compania din Bacău! Acolo să fac multe, se fac şi lansatoare de rachete. Eu nu înţeleg de ce nu putem să facem lucrul ăsta!

    În ţară avem o grămadă de creiere luminate. Le-am crescut taxele la IT-işti! Măi, oameni buni, dar hai, pe bune! Tot ce înseamnă prosperitate şi ce înseamnă fundaţia economiei româneşti e asta: antreprenorii şi oamenii care muncesc! Şi tu în ăştia dai! De 35 de ani se dă în ăştia! Nu se poate aşa ceva. Trebuie ca oamenii ăştia să fie încurajaţi să se dezvolte.

    https://www.news.ro/politic-intern/interviu-elena-lasconi-contractul-f-35-ar-trebui-ori-reziliat-ori-avem-conditia-facem-actualizarile-soft-tara-tinem-aproape-ue-linie-constanta-ceea-spune-washington-1922400003002025041921990029

    https://www.tiktok.com/@c0smey/video/7486784279293201686?is_from_webapp=1&sender_device=pc

  5. Caudillo says:

    Spun surprinzator , pentru ca d-na Lasconi a progresat foarte mult, anul trecut era praf pe domeniu, Micutzu a intrebat-o daca a fumat iarba

    https://youtube.com/shorts/E2Xmnpcnwl4?si=cHwxaotHtCPJ0Yux

    Dar poate ca odata cu energia primita de la macron , a primit si cunostintele despre F-35

    https://youtube.com/shorts/POxJBiX5QFk?si=klQyfSvYv4VXPNki

    Sau poate nu e intamplatoare prezenta DGSE in Romania

  6. Xv says:

    Asta e compilatie, nu e articol.
    Nu e nici o urma vaga de gandire critica, aceeasi concluzie trasa dinainte, “sustinuta” de copy-paste si copy-paste de (copy-paste), asta e si singura “inovatie”, copy-paste-ul la mana a 3a, e deja o arta.
    Nici urma de descriere a tehnologiei care face posibila asta (inclusiv un eventual buton magic la producator, daca ar exista, cum ar functiona, gaselnita “blue line” etc) sau explicatii macar empirice despre “kill swith”, ce implica dpdv logistic si ce tehnologic, ca aici sunt nspe cazuri, de studiat cum am ramas cu Mig-29 pe bretea fara niciun “buton magic”, doar fara bunavointa rusilor sau deja obisnuitele updateuri si appsuri care evolueaza permanent in tehnologia IT, fara de care orice pc sau telefon nu mai poate functiona dupa un timp din ce in ce mai redus.
    Ce cauta visa waver in ciorba asta tehnologica, nu am idee, dar probabil iezista iar o iesplicatie etc.
    Pacat de subiect.

Leave a Reply