Laser, frate

Ucraina ar fi folosit pentru prima data la inceputul anului curent proiectile de 155mm Copperhead ghidate laser cu un marcator instalat la bordul unei drone.

Se stia deja ca Ucraina a utilizat proiectilele Copperhead cel putin incepand cu August/Septembrie 2024. Atunci era insa vorba de o operatiune a fortelor pentru operatiuni speciale, echipa folosind un iluminator laser Leonardo Type 163 instalat la sol.

Sursa: Leonardo

Interesant, marcatoarele laser Leonardo s-au aflat in centrul unui scandal, iesind la iveala faptul ca un intermediar estonian ar fi vandut ucrainienilor echipamentele respective la un pret umflat. Pe timp de razboi se mai intampla, insa marcatoarele au fost platite de germani, deci ceva probleme

Se pare ca ucrainienii ar fi dezvoltat un sistem de stabilizare ce permite montarea marcatoarelor laser la bordul UAV-urilor Skyeton ACS-3 Raybird, ceea ce le permite sa deschida mai multe usi, la propriu si la figurat.

ACS-3 Raybird – Sursa: Wikipedia

Copperhead are insa unele limitari, unele de natura tehnologica, fiind un produs al anilor ’70 si fiind relativ sensibil la conditiile atmosferice, dar si unele de natura logistica, productia lui fiind oprita in 1990, deci acum ucrainienii consuma stocuri fara posibilitatea de a fi inlocuite. In plus, bataia maxima a Copperhead este de doar 16 km, relativ mica fata de un proiectil de 155mm clasic.

Nu va dura prea mult pana cand ucrainienii vor gasi probabil o alta solutie, fie lansarea in productie a propriilor lovituri de 155mm ghidate laser, fie lansarea unor munitii ghidate laser direct de la bordul dronelor.

Ucraina a folosit la inceputul conflictului drone turcesti Bayraktar TB2, dotate cu munitie ghidata laser, insa vulnerabilitatea Bayraktar in fata apararii AA rusesti pare sa fi redus mult din avantul initial.

E oarecum o mare sansa ratata, avand in vedere ca munitia in sine este foarte rezistenta la bruiajul folosit de rusi, concentrat in principiu pe blocarea comunicatiilor radio sau a semnalelor GPS.

Oare Bayraktar-urile romanesti ce-or mai face, totul ok?

Ucraina a primit intre timp si alte munitii ghidate similar, de exemplu Paveway IV, deci exista o necesitate clara si modul de ghidare laser in sine nu e problema.

Ar fi nevoie de o platforma mai rezistenta la bruiaj si de munitie cu bataie suficient de mare pentru a reduce eficacitatea sistemelor rusesti de bruiaj. Totul la un cost cat mai accesibil.
Un caz de manual pentru APKWS.

Vampire in Ucraina – Sursa: Ukrainian Navy, UA Marines via defence-ua.com

Ucrainienii au deja in dotare APKWS, ca munitie pentru sistemul Vampire, folosit cu succes atat pentru lovituri la sol, cat si pentru aparare contra dronelor Shahed.

Se pare ca ucrainienii ar fi reusit chiar doborarea unei rachete de croaziera Kh-59 deci capacitatea AA a APKWS ramane a fi explorata in continuare, americanii fiind chiar interesati de o versiune ghidata infrarosu, care s-ar plasa, din punct de vedere al greutatii, intre Stinger si Mistral dar la un pret mai accesibil.

Revenind la versiunea ghidata laser a APKWS, bataia maxima ar fi undeva la 6-7 km, pastrand platforma de lansare la o distanta mult mai mare de tinta decat cea necesara pentru lansarea munitiilor clasice, gravitationale (cum ar fi cele provenite din conversia bombelor de aruncator), fara a mai vorbi de dronele FPV, care trebuie sa faca contact cu tinta.

Pariul este deci pe APKWS ca urmatorul element ce va fi integrat pe dronele ucrainiene, daca nu cumva asta s-a intamplat deja.

You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “Laser, frate”

  1. Caudillo says:

    Firma L3Harris a vândut Vampire de 40 milioane de dolari către Ucraina

    L3Harris Technologies (NYSE:LHX) announced today receiving a $40 million Department of Defense contract to deliver 14 Vehicle Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment — or VAMPIRE™ multi-purpose weapons system – to strengthen Ukrainian security defense efforts.

    https://www.l3harris.com/newsroom/press-release/2023/01/l3harris-receives-vampire-contract-ukrainian-security-defense

    Apkws AFU

    https://bulgarianmilitary.com/2025/02/12/us-vampire-sam-engages-russian-drone-with-laser-guided-apkws/

  2. Caudillo says:

    Ucraina are mai multe variante de pariat

    O varianta ar fi încheierea păcii, doar că Zelensky s a trezit că nu vrea să recunoască anexarea Crimeei.
    Trump le a reproșat că au cedat Crimeea din 2014 fara sa tragă un foc de armă

  3. Caudillo says:

    Cealaltă variantă a Ucrainei ar fi continuarea războiului, cel puțin până în 2029, așa cum rezultă din ce-i cere ambasadorul Ucrainei la ONU viitorului cancelar Merz, asta e o știre pe care presa propagandistă din Romania nu a prea popularizat o

    https://www.welt.de/debatte/kommentare/article255971068/Gastbeitrag-Die-Zukunft-der-Ukraine-haengt-jetzt-auch-von-Friedrich-Merz-ab.html

  4. Caudillo says:

    Ce vrea Melnyk

    Dragă Friedrich Merz, știu că nu este obișnuit ca un ambasador să adreseze o scrisoare deschisă cancelarului desemnat al Germaniei. Vă scriu nu ca diplomat, ci ca ființă umană și europeană, ca vecin și creștin.

    În primul rând, adoptați o rezoluție de coaliție privind finanțarea livrărilor de arme către Ucraina în valoare de cel puțin 0,5% din PIB (21,5 miliarde de euro pe an), sau 86 de miliarde de euro până în 2029. Pentru a elimina vântul din pânzele criticilor, ați putea lua în considerare un acord de împrumut. Aceasta ar fi o soluție corectă și, în același timp, o investiție uriașă în propria securitate a Germaniei. Aceste fonduri urmează să fie investite în producția de arme de ultimă generație atât în Germania, cât și în Ucraina.

    În al doilea rând, inițiați și implementați aceeași reglementare de 0,5 la sută la nivelul UE (372 de miliarde de euro până în 2029) și în cadrul G7 (încă 181 de miliarde de euro, dacă nu includem – încă – SUA). Acest mega-angajament de 550 de miliarde de euro pentru apărarea Ucrainei în următorii patru ani ar fi un semnal masiv de avertizare pentru Putin că dumneavoastră, domnule Merz, și aliații noștri sunteți serioși să ajutați Ucraina. Asta îl va impresiona pe Putin.

    În al treilea rând: Anunțați livrarea imediată a 150 de rachete de croazieră Taurus în Bundestag pe 6 mai și implementați-o rapid. Această promisiune electorală trebuie îndeplinită, în ciuda rezistenței așteptate din partea SPD. Acest lucru nu necesită nicio „coordonare cu partenerii” sau ultimatumuri către Putin. Aceste arme infernale ar trebui pur și simplu livrate, fără nici un dacă sau dar, pentru a opri avansul târâtor al Rusiei și pentru a schimba fundamental dinamica războiului de astăzi.

    În al patrulea rând, pentru a utiliza eficient sistemele Taurus, ar trebui luată o decizie a coaliției de a transfera 30% din avioanele de luptă și elicopterele germane disponibile din inventarul Forțelor Aeriene în Ucraina. Adică aproximativ 45 de Eurofighters și 30 Tornado, 25 de elicoptere NH90 TTH și 15 Eurocopter Tigers. Acest pas ar putea fi realizat și în cadrul unui împrumut global – o lege de împrumut-închiriere pe care Bundestagul ar putea să o adopte. Principalul lucru este că este livrat rapid. Aceeași regulă de 30 la sută ar putea fi introdusă și pentru alte sisteme de arme din inventarul armatei pentru a elibera următoarele livrări critice: 100 de tancuri de luptă principale Leopard 2, 115 de vehicule de luptă de infanterie Puma și 130 Marder, 130 GTK Boxer, 300 de vehicule blindate Fuchs și de transportoare de personal blindate II cu muniție.

    Iar ultimul, al cincilea pas: ucrainenii așteaptă de la dumneavoastră conducere, domnule Merz, și un plan concret de implementare a acordurilor consacrate în acordul de coaliție. Nu mai bătuți în tufiș și confiscați 200 de miliarde de euro din bunurile înghețate ale statului rus și folosiți-le pentru reconstrucția Ucrainei; adopta garanții concrete de securitate militară; nu doar să afirmăm în mod oficial perspectiva aderării la NATO, ci și să se asigure în cadrul Alianței – în special față de SUA – că aceasta devine în curând o realitate, la fel cum va face aderarea Ucrainei la UE până în 2029.

  5. je says:

    Daca se aliniaza planetele si conflictul continua la actuala intensitate, iar pretul petrolului se mentine la actualele niveluri sau mai jos, pana in 2029, avem toate sansele sa mai prindem o “revolutie” in Rusia, zic eu. Se termina si mama banilor, pe planeta nu prea se inghesuie nimeni sa ii imprumute pe rusi, poate China dar la contrapartida cu vestul Siberiei. Vreau sa vad ce face aparatul federal de securitate daca nu sunt platiti de tar Putin?

  6. Caudillo says:

    Je,
    Sunt doua aspecte aici.
    Așa cum am scris
    https://www.tehnomil.net/2025/02/18/guest-post-draghi-report/#comments

    asta a fost ideea lui Trump, să scadă prețul petrolului că să încheie războiul.
    Și s ar putea să i iasă, recent Kazahstanul a zis că mictioneaza pe OPEC, pe mama OPECULUI și pe tot neamul lor.

    Kazahstanul va acorda prioritate intereselor naționale în detrimentul celor ale grupului OPEC+ atunci când va decide nivelurile de producție de petrol, a declarat pentru Reuters nou-numitul ministru al Energiei, Erlan Akkenzhenov, escaladând confruntarea cu cartelul, scrie Reuters.

    https://www.economica.net/kazahstanul-acuzat-de-supraproductie-spune-ca-nivelurile-productiei-sale-de-petrol-sunt-decise-in-de-interesul-sau-national-nu-de-cartelul-opec_830728.html

  7. Caudillo says:

    Al doilea aspect. Cineva trebuie să i susțină financiar pe ucraineni până în 2029 ca să prindem o “revoluție” în Rusia.
    Până în 2029 mai sunt destule alegeri în Europa, votanții europeni s au săturat deja de preturi mari la energie și de războiul din Ucraina, iar de la Trump nu va veni nici un ajutor pentru continuarea războiului.

  8. Xv says:

    Offtopic
    Bre, mai comentam la articole?
    Sau scrie fiecare ce obsesii are prin capsor, la orice topic, fara legatura cu subiectul?

    Bagati draq macar un “offtopic” in comment, sa nu citesc toate aiurelile, daca simtiti permanent nevoia sa flecariti ca la piata pe orice topic.

    Topic misto, nisat si “deraiem” discutia despre alegeri, energie si vise umede.

  9. Ilie says:

    Buna cutia de la Leonardo, putea fi si mai buna daca folosesc alta lungime de unda, in apropiere de 2 um, care are o transparenta mult mai buna prin atmosfera. Bineinteles, senzorul proiectilului/rachetei trebuie sa fie compatibil.
    Au facut ceva cei de la Carfil?

Leave a Reply